Raad van State keurt proefboringen in de Waddenzee goed, maar het bedrijf dat de vergunning heeft vindt het te duur

gas proefboringen schiermonnikoog raad van state

Een protest tegen de proefboringen op Schiermonnikoog. Foto: ANP

Het energiebedrijf Engie ziet af van twee proefboringen naar gas in de Waddenzee bij Schiermonnikoog. Dat besluit volgt op gesprekken met een aantal betrokkenen en natuurbeschermingsorganisaties.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend, kort nadat de Raad van State had bepaald dat de boringen mochten doorgaan. De exploratievergunning wordt niet verlengd en de milieuvergunningen worden teruggegeven aan het ministerie van Economische Zaken, aldus het bedrijf in een verklaring. Door nieuwe wetgeving zijn de proefboringen niet interessant meer, omdat er te veel geïnvesteerd zou moeten worden om daadwerkelijk gas te winnen.

Engie zegt de uitspraak van de Raad van State te zien ‘als een sluitstuk en een bevestiging van een zorgvuldig voorbereidingsproces’, waarbij ook constructief is gesproken met de coalitie Niet Boren voor Schiermonnikoog. Die bestaat uit bewoners van Schiermonnikoog, verenigd in Horizon Schiermonnikoog en zeventien natuur- en milieuorganisaties, waaronder de Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Urgenda en Milieudefensie.

Nieuwe vergunning

Eerder bepaalde de Raad van State dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) op juiste gronden een vergunning heeft afgegeven aan Engie Nederland.

De Raad van State verwierp het bezwaar dat de overheid ook onderzoek had moeten laten doen naar de gevolgen van de gaswinning die eventueel ná de proefboringen ontstaan. Het gaat om het opsporen van gas en niet om de winning, aldus het rechtscollege. Als daar sprake van is in de toekomst, dan moet door Engie opnieuw een vergunning worden aangevraagd en moet worden voldaan aan de eisen die gelden voor onder meer natuurbescherming.

Aantasting van de Natura 2000‑gebieden en het landschap van Schiermonnikoog is volgens de uitspraak niet aan de orde. Daar is naar de mening van de Raad van State voldoende onderzoek naar gedaan. De gevolgen voor het landschap van Schiermonnikoog en de beleving daarvan zijn beperkt. De boorplatforms staan voldoende ver in zee, zodat toeristen er geen last van zullen hebben. Daarnaast vinden de boringen in de winterperiode plaats, buiten het toeristische hoogseizoen.

Nu Engie toch niet wil gaan boren, zijn de proefboringen voorlopig niet aan de orde. Als een ander bedrijf ook een proefboring wil doen, moet die een nieuwe vergunning aanvragen.

Meer